Betekenis VORMSTOF: Een technische term voor de geprepareerde klei die na een rijpingsproces  in een vochtige ruimte klaar is om verwerkt te worden, dit kunnen allerlei keramische toepassingen zijn. ( uit katern Mosabrug 1957 tot 1964)

In 2015 zochten wij een nieuwe naam voor onze samenwerking. Vanaf 1995 werkten we onder onze initialen JAS/MV. Uiteindelijk bleek Vormstof perfect bij onze nieuwe werkwijze te passen.

Gaandeweg werd erfgoed steeds vaker ons werkconcept en aangezien we vanaf 2015 in ons atelier in Maastricht het immateriële erfgoed van Maastrichts porselein wilden delen werd dit zodoende ook geconcretiseerd. (Zie projecten)

Nu in 2024 heeft de naam Vormstof weer een extra betekenis gekregen. Doordat wij ons atelier terug naar Beek verhuisden werd door het nieuwe perspectief duidelijk dat de 'VORMSTOF'  letterlijk voor het oprapen ligt. En dit al gedurende 7000 jaar..

Het begrip tijd en ruimte is altijd een belangrijk concept geweest voor me. Het kan ook aangeduid worden als cultuur. Doordat ik woon in Zuid-Limburg biedt dit begrip mij veel invalshoeken. Dat spel in de tijd en geografie boeit mij oneindig. Het feit dat ik letterlijk woon en werk op deze rijke aarde geeft troost en geborgenheid.

Langs aloude beken baan ik me een weg dwars door de tijd heen. Nieuwe zintuigen helpen me naar het zoeken van oude lagen klei die op een of andere manier het oppervlakte bereikt hebben. Opvallend is dat die klei onveranderd van kwaliteit is, in die duizenden jaren. Terwijl ons leven bovengronds zo snel verandert De rijkdom om onzichtbare lijnen te trekken van het Neolithicum naar de Middeleeuwen en toch weer even terug naar de Romeinen en daarna te landen in de 21e E met de 20e E nog in het geheugen is wat mij betreft revolutionair.