Een op een begeleiding.

 

Voor degenen die serieus aan de slag gaan met het materiaal porselein o.a.  gieten, het maken van modellen en mallen) kunnen bij ons terecht voor advies op maat. Zeker al in de beginfase tijdens het ontwerpproces kunnen problemen en onnodige kosten in een vroeg stadium voorkomen worden. In overleg kunnen wij ook overgaan tot het maken van modellen, mallen,  moedervormen etc. en in uitzonderlijke gevallen als het echt een co-creatie betreft,willen wij ook tot productie overgaan.

Ook voor opleidingen/instellingen hebben we in het verleden veel kunnen betekenen wat betreft kennis overdracht. Zo heeft Academie voor Beeldende Kunsten  Maastricht een aantal jaren geregeld ondersteuning gehad met name een docent productvormgeving en werkplaatsassistenten van de keramiekafdeling. De afdeling productvormgeving  die ook gekoppeld was aan de keramiekafdeling kreeg mede daardoor een boost.

 

Voor productvormgevers is het vaak lastig als ze nog weinig of geen ervaring hebben met het materiaal porselein. En om dan meteen met het eerste beste ontwerp naar een fabriek te stappen is dan meestal een gok. Je komt overtuigender over als het product enigszins is getoetst en er verder geen of weinig ontwikkelingskosten nodig zijn. Gaat de productie naar China dan kan het zomaar een ander uiterlijk krijgen dan oorspronkelijk bedoeld, als het model niet goed doordacht is en dan ook nog eens in veelvoud geproduceerd.

 

Voor de kosten  van het een op een advies kan je vrijblijvend  even mailen of telefonisch contact met ons opnemen info@vormstof.com

 

En aantal projecten als voorbeeld:

Vaasontwerp A.I.D.A. van Floor Aberle.

Troubleshooting , moedervorm, mallen  en prototype. Moeilijkheid zat hem in de diepe en steile dubbelwandige binnenvorm. Een deel van de moedervorm is met flexibele rubberen binnenvorm gemaakt en de gietmal met een extra wipring om de vorm makkelijker van de steile binnenvorm af te krijgen.

Floor heeft met de moedervormen daarna zelf de productie van de vazen opgepakt.

Servies Heritage, ontwerp  Mathieu Bruls :

Troubleshooting, modellen ,moedervormen en mallen voor een kleine proef serie.

Voor het gat in dit ontwerp hebben we een speciale stucmal werkmethode gehanteerd. Een presentatie was daardoor in porselein mogelijk. Uiteindelijk zal het servies vanwege de breukbestendigheid bij gebruik  beter van dikte zijn als dit met de moderne hogedrukgietmethode wordt gerealiseerd.

Dit loont echter alleen bij grotere aantallen, vanwege de kostbare matrijs.

Knopen G-Star:

Troubleshooting , modellen, mallen en productie van alternatieve knopen met minimaal 2 gaatjes en geglazuurd in diverse kleuren.

Uitneembare koperen pennen waren nodig voor het realiseren van de gaatjes

Collier “pure” Ontwerp  goudsmid Chris Sommer.

Troubleshooting, model mallen  en uitvoering porseleinen holle eitjes gegoten van binnenuit zonder ingietgat.

Met 6 stuks tegelijkertijd en een speciale giet en ontluchtingsmethode verwezenlijkt.

Vaas Çedille. Ontwerp Francoise Oostwegel

Truobleshooting , model mallen en en uitvoering kleine serie. Het model van de vaas is voor een groot gedeelte op onconventionele wijze gemodelleerd vanwege de grootte. Verder was het bovenstuk apart gegoten en gegarneerd in de vaasopening.